19min.bg

Неграмотна атака на НАП към собствениците на апартаменти и къщи по Airbnb и Букинг


Националната агенция за приходите за пореден път се изложи с вопиюща некадърност като кара собствениците на апартаменти и къщи по системите на Ербиендби и Букинг да описват как си получават парите от тях. Всеки средно интелигентен и дигитално грамотен българин, и без да му е професионално задължение, е наясно, че единственият начин на разплащане в тези системи е по банков път. Точно поради това не се налагат и никакви проверки – тези пари са чисти като сълза, проседими във всяка секунда. И НАП отлично знае за тях във всеки миг. Въпреки това бухалката на властта, която не търси неплатените милиони на медийни и корабни бг олигарси, дължими към хазната, прави масирани проверки за укриване на доходи сред собствениците на имоти, отдавани за краткосрочен наем чрез платформи като Airbnb и Booking, писа първо Труд. През последните месеци стотици хора, които преотстъпват за временно ползване имотите си по този начин, са получили писма от данъчните. Според източници на 19 минути само в София те са не по-малко от 5000. В страната пък отдаващите имотите си за допълнителен доход през глобалните резервационни системи са поне 10 000.

НАП иска информация за всички закрити и действащи банкови сметки на собствениците през последните 5 години, както и за лицата, които отдават жилищата, в случай че са различни от законните им притежатели. свен това, в отговор на писмата, собствениците трябва да обяснят по какъв начин получават пари от гостите - банкови преводи, онлайн платформи и др. Данъчните изискват данни за размера на получените суми и брой на резервациите на имотите. Притежателите на жилища трябва да направят и таблица с приходите си от дейността по години, става ясно от писмо на НАП, с което Труд разполага. От НАП са категорични, че ако собствениците откажат достъп до тази информация, ще поискат разкриване на банковата тайна, за да се сдобият с нея.

Всъщност, НАП е пряко свързана с банките и няма никакъв проблем да проверява във всеки момент каквото я интересува, но предпочита да сплашва народа и да превишава законово допустимите си правомощия.

Освен това, от приходната агенция настояват да им бъдат предоставени и