19min.bg

Неизбраните за членове на ВСС искат трети тур на вота

Да бъде насрочено трето гласуване за двама членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и при него да отпадне изискването за участие във вота на поне 33% от имащите право на глас съдии. За това настояват двамата кандидати за членове на ВСС Марина Михайлова и Деян Денев в писмо до Избирателната комисия, съобщи Лекс.


На 16 и 17 октомври, когато бяха двата тура на вота, съдиите в страната масово бойкотираха изборите за двама нови членове на ВСС от съдебната квота. Избирателната активност на магистратите бе толкова ниска, че не покри законовите критерии за редовен избор - над 50% при първи опит и 33% от втори. Някои магистрати обясниха отказа си да гласуват като знак за недоверие към ВСС, други споделиха, че двамата претенденти за двете овакантени места не са "техните" кандидати. 2202-ма магистрати имат право на глас.


Избирателната комисия се забави с официалното обявяване на резултатите, защото членовете й са спорили дари прагът от 33% не противоречи на Конституцията. Според четирима от 9-членната комисия така се създават предпоставки съставът на ВСС да не бъде запълнен. Решението на избирателната комисия може да се атакува пред съда.