19min.bg

Неизвестни ще избират доставчика на изтребители

   Работна група с неясен състав, назначена от премиера Борисов, ще вземе окончателното решение за превъоръжаване на българските ВВС за 1,8 млрд.лв., пише Капитал.


Със задачата ще е натоварена т.нар. политико-военна група, пише в писмения отговор на военния министър Красимир Каракачанов до депутата от БСП Николай Цонков.


Въпросната група може да вземе крайното решение по неясно какви критерии. Тя няма да е задължена да се съобрази със заключенията на до момента действащата „съвместна работна група“, която ще преценява подадените предложения на базата на обективни критерии като цена, брой на самолетите, бойни възможности, продължителност на жизнения цикъл и т.н. Съставът и начина на формиране също не са ясни.


Действащият до момента екип няма да класира офертите, а ще има 14 дни, за да състави протокол, в който просто ще подреди кандидатите по азбучен ред. Накрая политико-военната група на Борисов ще депозира свое предложение за междуправителствено споразумение за покупка на самолетите в МС, който пък ще го внесе за ратификация в НС.