19min.bg

Нейнски предлага фонд за съфинансиране по европейски програми за култура

Евродепутатът от Синята коалиция Надежда Нейнски предложи създаването на фонд на национално ниво за съфинансиране по европейските програми за култура.


Идеята й бе изложена на кръгла маса в НС на тема Финансиране на българската култура – бюджет 2011 и алтернативни възможности, съобщи БГНЕС.


С предложението си евродепутатът постави на вниманието на участниците практика за алтернативно финансиране на културните дейности, каквато е фондирането. Според нея се наблюдава политическа воля у ключовите европейски институции за увеличаване на средствата за култура в бюджета, независимо от кризата.


За пример тя даде две от програмите на ЕС, по които България е бенефициент. По програма Култура на ЕС увеличението на средствата за 2011 година в сравнение с миналата година е с 6.3%, а при плащанията увеличението е с 11,3%. По програма МЕДИА 2007 обсъжданият бюджет в ЕП е за 110 млн. евро поети задължения и 101,2 млн. евро за плащания. Увеличението по поетите задължения е със 7.8% в сравнение с 2010 година, а при плащанията - с 8.3%.