19min.bg

НЕК е завършила успешно възстановяването на табления затвор на ВЕЦ Цанков камък


Националната електрическа компания (НЕК) успешно завърши възстановяването на табления затвор на ВЕЦ "Цанков камък", спазвайки заложения срок. След проведени функционални изпитвания, централата е в пълна разполагаемост. Всички съоръжения са изправни и работят без отклонения в производствените характеристики, съобщиха от пресцентъра на НЕК.

Отделянето на долния сегмент от табления затвор не е причинило поражения по съоръженията на централата и конструкцията на тръбопровода. По време на престоя на централата няма пропуснати ползи поради акумулираните водни обеми в язовир "Цанков камък".

Хидровъзел "Цанков камък" е разположен в Западните Родопи, изграден е на река Въча и се използва изключително за производство на електрическа енергия. Той представлява трето стъпало от каскадата Доспат – Въча. Самата каскада е обект с комплексно използване на водните ресурси – за промишлено водоснабдяване, напояване и електропроизводство. Язовир "Цанков камък" акумулира воден обем от 110,7 млн. кубични метра и е с дължина 15 километра.

Основни подобекти на хидровъзела са едноименните язовирна стена, водноелектрическа централа с инсталирана мощност 85 мегавата (MW) и малка ВЕЦ с мощност 1,3 MW за осигуряване на екологичен приток в р. Въча

Язовирната стена е единствената в държавата ни бетонна, двойно дъгова, симетрична с височина 130,5 m, което я прави една от най-високите в България. Дължината е 464 m, а дебелината в основата е 27,6 м.

Съоръженията са с технологично оборудване съгласно най-високите международни стандарти, които са в пълно съответствие с изискванията на Международната комисия по големите язовири за мониторинг на такива язовирни стени. Хидровъзел "Цанков камък" е с пълна автоматизация на всички технологични процеси на електропроизводството.