19min.bg

Нека да работим така, че софиянци да се чувстват горди граждани на европейска столица: Иван Таков към съветниците в СОС


Председателят на БСП - София призова колегите си в СОС за съвместна работа по бюджета на Столична община за следващата година, за да бъдат ясно очертани политиките в полза на гражданите

Нека да работим така, че софиянци да се чувстват горди граждани на европейска столица. С тези думи Иван Таков, председател на БСП - София и на групата на Местна коалиция "БСП за България", се обърна към колегите си в Столичния общински съвет в своето слово по повод празника на София, който честваме на 17-ти септември. По време на тържествената сесия той отбеляза също, че градът има нужда от смели и разумни действия.


"Не само от нашите действия тук, в Столичния общински съвет, но и от тези в Народното събрание, каза Иван Таков. - Развитието и грижата за София трябва да бъдат приоритет на кандидатите за народни представители от всички партии в трите столични многомандатни избирателни райони в предстоящите предсрочни парламентарни избори. Закон за София вече е крайно наложителен. Повече от необходими са и промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община.


А безценното богатство на града ни - планината Витоша - заслужава специално внимание, за да я направим достъпна, гостоприемна и желана за спорт и отдих на софиянци и гостите на столицата. Наша и на народните представители отговорност е заедно да работим активно за намиране на най-добрите решения за управление на отпадъците и защита на интересите на гражданите на София чрез промени в Закона за управление на отпадъците".

Иван Таков добави, че хилядолетната история прави София един от най-старите градове в Европа. "И ни задължава днес да го пазим, да се грижим за него и да го развиваме, продължи той. - Крайно време е да започнем процеса на структурни промени в Столична община в посока децентрализация. Да покажем, че Столична община може да бъде добър стопанин като върнем всички комунални услуги в общинските дружества. Да се погрижим за съществуващите и да създадем нови, сред които и общинско предприятие по чистота. Да обърнем особено внимание и да се погрижим за транспорта в София. Да подобрим условията на труд в транспортните дружества, да осигурим средства за поддръжка на подвижния състав. Да предложим социална транспортна услуга на софиянци, която да бъде достъпна, удобна и предпочитана. Да подобрим инфраструктурата в кварталите, да направим достъпни и качествени общинското образование и здравеопазването. Да концентрираме усилия и да намерим решение веднъж завинаги на дългогодишния проблем с липсата на места в детските ясли и градини. Да запазим зелените площи в града и да се справим със замърсения въздух в София. Да спрем порочната практика за разпродаване на общинско имущество и да насочим усилията си към увеличаване броя на общинските жилища".

Председателят на БСП - София призова колегите си в СОС за съвместна работа по бюджета на Столична община за следващата година, за да бъдат ясно очертани политиките в полза на гражданите. "Нека да изготвим бюджет, в който приходите не са подценени, разходите са разумни и полезни, а капиталовата програма е изпълнима, каза той. - Нашата голяма отговорност като общински съветници е да върнем вярата на хората, че градът ни ще бъде по-добро място за живот. Да им дадем надежда, че имат бъдеще в сигурен, удобен и чист град. А любовта към нашия дом да ни води към мъдри решения за София. Нека в днешния празничен ден да си пожелаем градът ни да пребъде. Честит празник на София и на софиянци!".