19min.bg

Нека се уплашат хората, чувалите с трупове ще станат факт и в България: Симеонов

      Нека се уплашат хората, чувалите с трупове бяха факт в американските болници, ще станат факт и в България,  заяви пред Нова телевизия лидерът на НФСБ Валери Симеонов по повод ситуацията с коронавируса у нас.

Той отрече да е използвал силни изрази като "затваряне на държавата", но подчерта, че винаги е настоявал да се спазват мерките, които се препоръчват от компетентните лица.

"Не става въпрос за затваряне на държавата, в самото понятие няма никакъв смисъл. Има препоръки, които биха могли да помогнат на вече доста натоварената здравна система", поясни Симеонов.

Сред мерките, за които той настоява, са забрана на всякакви обществени мероприятия, защото те представляват клъстери на заразата. Лидерът на НФСБ иска и ограничаване на учебните занимания, особено на учениците над 4 клас, тъй като разпространението на заразата се извършва основно от преносители без симптоми, а това са децата. Според него е необходимо и да се прецизира режимът на посещения на заведенията за обществено хранене, както и да се приемат закони за налагане на санкции на лекари, които отказват да изпълняват задълженията си. Симеонов посочи, че избягва да препоръчва мерки за ограничаване на икономиката, тъй като тя щяла да крепи държавата.