19min.bg

Немската Леони затваря завода си за кабели за автомобили в Плевен

Заводът за производство на кабелни инсталации за автомобили на германската група „Леони“ в Плевен преустановява поетапно производството си, а причина за това е липсата на устойчива перспектива. Това се посочва в прессъобщение, публикувано на сайта на компанията, съобщи investor.bg. В предприятието работят около 1300 души.

„Поради липсата на дългосрочна стратегически и финансово устойчива перспектива "Леони Борднетц-Системе" възнамерява първоначално да редуцира и впоследствие окончателно да спре производството в дъщерното си дружество "Леони България" ЕООД и завода му в Плевен до края на годината. На следващ етап местното търговско дружество ще премине в производство по ликвидация“, казва се в съобщението.

От дружеството посочват като причина за затварянето на предприятието трудности в надеждното наемане на достатъчно служители от местния пазар на труда и сериозната инфлация в България.

"Служителите и клиентите на "Леони България", институциите и бизнес партньорите са в процес по информиране за решението. Всички текущи проекти ще бъдат реализирани в завода в Плевен до планираното спиране на производството в края на годината и впоследствие ще бъдат усвоени в глобалната производствена мрежа на "Леони", посочват от дружеството в съобщението.

"За съжаление, стана ясно, че липсва дългосрочна стратегически и финансово устойчива перспектива за завода в Плевен с оглед сложния пазар на труда в България и нестабилната конкурентна среда в международната автомобилна индустрия", допълват от компанията.

Германската група има проблем с подразделението си за производство на кабели. В края на миналата година пропадна сделка с купувач от Тайланд на звеното.

Същевременно в началото на тази година компанията обяви проект на стойност 100 млн. долара за производство на кабели за електромобили в град Чанджоу в Китай. Групата присъства в града от 1992 г., като е била първата германска компания, основала предприятие там.