19min.bg

Немските деца "трябва да бъдат подготвени за война": Министър

Германските деца трябва да се подготвят за война, за да се повиши "устойчивостта " им, заяви министърът на образованието Бетина Щарк-Ватцингер.

Тя заяви, че децата трябва да бъдат обучавани какво да правят в случай на конфликт и предложи да се въведат учения по "гражданска отбрана" в училищата, така че младежите да бъдат подготвени за следващите години.

"Обществото като цяло трябва да се подготви добре за кризи - от пандемия до природни бедствия и война. Гражданската отбрана е изключително важна и нейното място също е в училищата. Целта трябва да бъде укрепване на нашата устойчивост", заяви Щарк-Вацингер в интервю за медийната група Funke.

Тя също така призова да се насърчават "спокойни отношения " между учениците и германските въоръжени сили, известни като Бундесвер, като предложи военни да посещават училищата, за да обясняват какво "прави Бундесверът за нашата сигурност".


Миналата седмица председателят на Германската асоциация на учителите Щефан Дул заяви пред Bild, че предложението на министъра "има смисъл".


"Очаквам сега федералният министър да потърси дискусия с министрите на образованието във федералните провинции", каза той и добави, че "декларацията за намерение не е достатъчна - в часовете по политика сега трябва да се преподава за войната в Украйна и за общоевропейската, дори глобалната ситуация на заплаха".