19min.bg

Неолибералният модел доведе до криза: Експерти

Неолибералният модел на глобализация е довел света до всестранна криза, около тази позиция се обедини  група експерти в областта на правото, политическите науки и икономиката от  Изследователски център за Нова Европа. Ерозията на националната държава и изграждането на глобален пазар без административни и политически ограничения предизвикаха остри социално-икономически напрежения, заявяват още експертите.


Учредители  на Нова Европа са Борислав Цеков, доктор по конституционно право, Румен Гълъбинов, икономист, Стефан Гайдарски, доктор по наказателно право, Петър Кичашки, юрист, Ивилина Алексиева, юрист и консултант по изборни системи на международни организации, Петко Петков, доктор по социология, богословът Васил Гергински и общественикът Атанас Черешаров.


Организацията е неправителствена и неполитическа и си поставя за цел да бъде експертна платформа за идеи и анализи, насочени към отхвърляне на неолибералния модел на глобализация, укрепване на националната държава и дълбока реформа на ЕС в тази посока.