19min.bg

Нещата у нас ще приключат преди да се натуткаме с ваксините: Мангъров

Повече от година след появата на новия коронавирус (или поне от официалното му обявяване) пандемията в световен мащаб нахлу в домовете ни, в умовете ни, в сърцата ни. Месеци наред едни не вярваха, други го обявиха за "новото нормално". Covid отделение вече се превърна в термин. Какво коства на лекарите там да изпълняват професионално задълженията си?

Доц. д-р Атанас Мангъров, началник на Covid отделението в Инфекциозна болница в София, коментира в "Нашият ден".

Covid отделение с днешна дата

"За мен се промени, защото почти оставих Детската клиника. Клиниката, където се лекуват болните от Covid, заема 2 етажа от Инфекциозна болница, разполага с 90 легла, от които в момента са заети 7. Така да се каже, бизнесът замира... Имаше момент през ноември-декември, когато бяха заети всички легла и беше много тежко. Но никога не съм се чувствал, а и моите колеги, никога не сме мислили, че правим нещо изключително, че сме някакви мъченици на медицината...

Това си е инфекция като всяка друга, нова. Вече доста хора я изкараха. Тя ще продължава, докато поне 70% от хората я прекарат, за да се получи т.нар. "колективен имунитет".

Ще бъде ли открито лекарство срещу коронавирус

"Според мен в обозримо бъдеще трудно ще бъде открито лекарство срещу Covid. По начало вирусите се лекуват трудно. Най-големи постижения има в лечението на HIV, но и там нещата не са доведени до край. Covid, който е нещо по-краткотрайно и не толкова опасно, колкото HIV, вероятно ще си остане без лечение още доста време."

Важно е да се знае за новия щам

"За новия щам се казва, че той не предизвиква тежко заболяване. В същото време се казва, че той дава по-висока смъртност. По-висок литеритет – това е точната дума. Това са две взаимно изключващи се понятия. Казват също, че ваксините действали както