19min.bg

Неваксинираните да си плащат лечението за Ковид: Кунчев

Неваксинираните да плащат лечението си, ако се разболеят след заразяване с Ковид. Тази идея лансира пред Нова тв главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Според него здравната система е направила всичко възможно, за да осигури ваксини на населението, но за да се ускори ваксинацията, са необходими насърчителни мерки.


"Аз съм привърженик на американския модел - хората, които са отказали да се ваксинират, да заплатят за лечението си. Има най-различни варианти за стимулиране на ваксинацията - от раздаване на бира и пица в САЩ, през неплатен отпуск вместо болничен в Москва, до бонуси като например тези, които собственикът на курорта "Албена" предостави на персонала си - по 500 лв. за всеки, който си постави ваксина, разбира се без хората, които са преболедували", посочи д-р Кунчев.  "Когато професията ти е такава, че има риск за хората, с които общуваш, е недопустимо да отказваш ваксина", смята той.


13 027 дози ваксини са поставени през изминалото денонощие, показва Единният информационен портал. С това общият брой на поставените дози e 1 761 277.  Завършен ваксинационен цикъл имат над 805 хиляди души, което е около 11% от населението на страната.


Главният държавен здравен инспектор посочи, че още няма решение, както и единно мнение сред научната общност, за поставянето на трета доза ваксина наесен. По този въпрос още се работило, защото още няма ясно колко е продължителността на имунитета след поставената втора зона.


При индийския вариант на коронавируса противодействието на ваксините от заразяване е по-слабо, но те се справят чудесно по отношение на протичането на болестта и смъртността, каза още Кунчев.