19min.bg

Newsweek: Терористи тренират атентатите си в България и Хърватия

  Държави като Хърватия и България не са цел за терористите, но там те планират атентатите си и участниците в нападенията минават свободно през двете държави. Това написа сръбското издание на сп. Newsweek в разследване, когато в България на посещение пристигна директорът на Европол Роб Уейнрайт за среща с премиера Борисов.



  Newsweek Serbija цитира секретен доклад на френската полиция и секретните служби, до които журналистите са получили достъп, в който се казва, че на Балканите съществуват множество терористични лагери с ниска интензивност. В тях обучават, проверяват издръжливостта и готовността на привърженици на Ислямска държава да се присъединят към терористите.



  В доклада подробно се описват телефоните, които е използвал Ибрахим Абдеслам, едно от камикадзетата от Париж, който бе погребан едва миналата седмица в брюкселския квартал Евер и ден преди ареста на най-търсения терорист в Европа - неговият брат Салах.
  В секретните данни са номерата на мобилните телефони, които са използвали техните роднини, приятели и съратници в престъплението.... СИМ-картите от Мароко, Белгия и Турция най-много са използвани на Балканите. И по-точно в Хърватия, Албания, България...
 Премиерът Борисов отрече оповестената информация.