19min.bg

Незаконно си заграждат частни улици в район “Витоша”

Нов феномен изникна поради безвластие в софийския район “Витоша”, под чиято шапка са “кварталите на богатите” Бояна, Драгалевци, Симеоново. Модата там е баровци самоволно и съвършено незаконно да си заграждат улици. Това става като слагат бариери и ограничават допуска на външни лица. Районната администрация, в лицето на кмета Любен Петров, се прави, че не забелязва това. И сама потъпква закона.


В същото време младият началник има амбиции да оглави цялата стара партия СДС през уикенда. А не може да се оправи с елементарните си управленски проблеми. Основната пътна артерия в общината – ул. Кумата, която свързва Бояна и Драгалевци е в окаян вид. Дълбочината на дупките е рекордна за София, както е и количеството им. За по-малките улички изобщо няма нужда да се отваря дума – повечето съвсем ще изчезнат със силните дъждове и снегове през идващия месец.


“Витоша” остава и единствения район на София, която все пак е столица в ЕС през 21 век, без канализация. Но затова пък с презастрояване.


Противно на всякакви норми и напук на кризата камиони и багери продължават да нагазват в планината. Мащабното строителство на огромни сгради си кипи. Граждани алармират, че отстоянията, заложени в законите – три метра разстояние от комшиите и пет метра от улиците, масово не се спазват. Не важи и законът за плътността и интензивността на застрояване, т.е строи се много повече от заложеното в устройствения план. Канализациите пък „любезно” и съвсем по европейски екологично се извеждат директно върху уличните платна, доколкото ги има, или в деретата, където да текат нечистотиите. През годините строителните безобразия са се вършили с благословията на главните архитекти на район Витоша. Всичко това обаче и досега явно не притеснява кмета на района, на чиято територия се намира кварталът. Нито пък строителния му надзор. В кметството на Любен Петров, където се приемат и одобряват проектите за строителство и се издават визите, липсват цели папки с документи за някои мащабни обекти, писа преди време в. Новинар.


Нищо чудно, че толкова години районът не намира сили и документи да се справи дори с прословутото барбекю на Доган, което новата власт все иска и все не може да бутне.