19min.bg

Няма да има €65млрд. компенсации за Франция от САЩ за откраднатата сделка с подводниците

Няма да има компенсации за откраднатата от САЩ сделка на Франция с Австралия за ядрени подводници. Това стана ясно от отговора на конкретен въпрос, който беше зададен по време на пресконференция в Белия дом на говорителя на президента Джен Псаки.Според американските медии става въпрос за 90 млрд. долара, а според френските – за 65 млрд.евро, които янките отмъкнаха, като дори не предупредиха партньорите си в НАТО. Новината за незаявената отмяна на сключения договор е лоша за цяла Европа, тъй като по поръчката щяха да работят немалко държави от Съюза, в който членува и България, а това ще струва на ЕС и десетки хиляди работни места. Затова цяла Европа – само ние сме пас, категорично застана зад Париж в оформилата се дипломатическа и търговска война с Вашингтон и Лондон като посредник по предателството. Макрон дори оттегли посланика си от САЩ. Но му даде да говори пред медиите.
Френският посланик във Вашингтон разказа, че е имал тайна предварителна информация за готвения некоректен удар, като няколко пъти е попитал официалните американски представители вярно ли е, че смятат да откраднат сделката на Париж, сключена с Австралия за подводните кораби. Всеки път, включително два дни преди изненадващата пресконференция за обявяването на проекта от Байдън и премиера на британския доминион в компанията на Борис Джонсън, янките категорично са отричали подобна проява на предателство.
Вместо да се засрами, че президентът Байдън дори не си спомня името му, министър – председателят на Австралия Скот Морисън отбягва контакт с президента Макрон, като е натоварил с тази мисия английския си колега Джонсън. На него – посредник по сделката и третата част на новия глобален алианс с Вашингтон и Канбера, обаче от Елисейския дворец не му вдигат телефона.
Нещо повече, за да не срещне никой от тримата изиграли го по