19min.bg

Няма да се допусне плащане на газ в рубли: Лена Бориславова

„Позицията на правителството, която е координирана и на европейско ниво, е, че няма да се допусне нарушение на действащите договори за доставките на газ. В тях ясно е предвидено, че плащания ще се извършват или в евро, или в долари”. Това заяви говорителят на кабинета Лена Бориславова в отговор на въпрос за искането на Русия.


 


 


„Обсъдихме какви допълнителни мерки могат да се предприемат при евентуално спиране на доставките, за което обаче в този момент няма очакване, защото България се захранва с газ по различен път. Малко вероятно е да има такива последици за нашата територия”, подчерта Бориславова.


 


 


По думите й алтернативните доставки могат да бъдат приети по газовата връзка с Гърция. „Както знаете, от там има голям капацитет за усвояване на азерски газ. Освен това, през връзката ни с Турция също могат да се подадат допълнителни количества към българската газова мрежа от други държави, които не са Русия”, посочи тя. И допълни: „Текат преговори с Турция по свързването на газовите ни системи”.


 


 


Бориславова беше категорична, че правителството е в постоянна връзка с азерската страна за текущото изграждане на газовата връзка. По нея ще минават количествата, които държавата ни има право да получи, но "предишният кабинет, по необясними причини, е отказал".