19min.bg

Няма какво ново да кажем: ИТН на 5-минутна среща с БСП

Ние няма какво ново да кажем, ще повторя това, което говорим от първите дни от създаването на този парламент. Ние заявихме, че ИТН поема отговорността, ще предложи кабинет, който ако не бъде подкрепен от партиите на протеста, няма да подкрепим кабинет с друг мандат, заяви Тошко Йорданов от ИТН на среща с БСП, която продължи само 5 минути.


Нищо оттогава до сега не се е променило. Извървяхме целия път, в който всички партии, включително и вие, отказаха да подкрепят нашия проектокабинет”, заяви той.


По думите му този парламент трябва да направи промените с бюрото и НС, защото става вече "грозно", а в следващия парламент вече трябва да се направи "голямата промяна".


Припомняме, че вчера  Комисията по правни и конституционни въпроси подкрепи на първо четене и трите законопроекта, с които се предлага Бюрото за защита на свидетелите да бъде отнето от главния прокурор и върнато в Министерството на правосъдието, където е било до 2014 година.



"От вас зависи дали ще оставите този парламент да поживее една седмица отгоре, обърна се Йорданов към Нинова. Той подчерта, че макара да има малко време, сега може да се започнат промени в съдебната реформа. 


Йорданов още веднъж подчерта, че социалистите няма да срещнат подкрепа за мандата в ИТН и че хората на Трифонов "няма да участваме в това, което другите партии представляват - фурнаджийска лопата".


Надявам се, че фурнаджийски лопати не се отнася до БСП, защото ние искахме политики. По-разумното беше да съставим трайно мнозинство, което да направи промяна, отвърна Нинова. Според нея дори сега да се направят промени, главният прокурор ще си остане в длъжност, а съдебна реформа няма да се започне.


"Не е редно да има само кърпене и имитация на промяна", допълни тя.


"Да, това е кърпене в някаква степен, въпреки че са необходими промени", съгласи се Йорданов. Според него трябвало да се поеме отговорност, а не да се прави като "един дето говори сутрин едно, говори в два през нощта трето и по-късно четвърто".



"Срещата с ИТН е въпрос на диалогичност", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.


"Благодаря ви, че все пак дойдохте на срещата. Знаем и вашите предварителни позиции. Това, че правим тази среща, е въпрос на диалогичност. Въпрос на отчитане но това, че при първия мандат успяхме да стигнем поне до политическа декларация, която съдържаше съществените неща какво да се прави. После нещо стана", каза още Нинова.


"Нека да финализираме този разговор, за да може и ние като мандатоносител, за да можем на нашия колективен орган на Националния съвет да вземем окончателно решение", каза още Корнелия Нинова.


Преди това от парламентарната трибуна Йорданов заяви: "Няма да подкрепим вашия мандат за правителство, но ще дойдем да ви го съобщим лично в знак на приличие". Той реагира на изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, която обвини т.нар. партии на протеста, че с нежеланието си да преговарят за съставяне на правителство с третия мандат, оставят на власт модела на управление на ГЕРБ."Удържайте се с репликите, защото в момента се опитвате да спасите бюрото на Гешев, НСО да охранява всякакви хора и се опитвате да не се стигне до закриване на спецсъда и прокуратурата", завърши репликата си Йорданов.

Парламентът няма да заседава извънредно в събота за актуализацията на бюджета. Не се приеме и предложението бюджетната комисия да се събере извънредно по темата в първия от трите почивни дни около 6 септември. Двете предложенията бяха на БСП, но не намериха подкрепа сред останалите партии.