19min.bg

Няма обещание, че Украйна ще се присъедини към НАТО до десет години: Столтенберг

Никой не може да гарантира, че Украйна ще се присъедини към НАТО в рамките на следващото десетилетие, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг, като добави, че членството на Киев зависи от това дали ще спечели в конфликта с Русия.

В интервю за CBS News в неделя Столтенберг, който ще напусне поста си през октомври, беше помолен да обясни защо се надява, че Украйна ще се присъедини към ръководения от САЩ военен блок до 2034 г., а не до три години.

"Е, никой не е казал точно 10 години, но е очевидно, че е много сериозен въпросът за вкарването на Украйна", отбеляза висшият представител на НАТО, като обясни, че "сега Украйна е страна във война".

Той подчерта, че най-важното нещо за НАТО сега е "да засилим подкрепата си за Украйна, за да гарантираме, че Украйна ще надделее. Това е предварително условие за всяко бъдещо членство на Украйна".


В интервю за информационна агенция ДПА миналата седмица Столтенберг заяви, че се надява Киев да стане част от блока в рамките на едно десетилетие. Коментарите му дойдоха в момент, когато Наталия Галибаренко, посланик на Киев в НАТО, заяви пред Politico, че Украйна иска да получи "необратимо" предложение за евентуално членство на срещата на върха на блока във Вашингтон, която ще се проведе между 9 и 11 юли.

Членовете на НАТО за първи път се съгласиха, че Украйна ще се присъедини към блока през 2008 г., но не посочиха конкретни срокове. След подкрепения от Запада преврат в Киев през 2014 г. Украйна се ангажира изцяло с целта да получи членство. През есента на 2022 г. тя официално подаде заявление за присъединяване към НАТО, след като четири от бившите ѝ региони гласуваха с огромно мнозинство да станат част от Русия.

Представители на НАТО обаче многократно са заявявали, че членството на Украйна е изключено, докато тя е в конфликт с Русия, поради опасения от ескалация.


Пламен Валентинов