19min.bg

Няма решение да пращаме оръжие на Киев: Нинова


 „България ще помогне на Украйна, освен с хуманитарна помощ и със снаряди и патрони”, заяви в ефира на bTV украинския посланик у нас Виталий Москаленко.


 


"Това ще бъде осъществено посредством въздушна връзка през територията на Полша", разкри  той. ”В момента се водят преговори”, поясни още дипломатът. Думите му обаче не намериха официално потвърждение  от страна властите ни.


 


“Българското правителство не е вземало решение за износ на оръжие за Украйна. Парламентът взе решение за оказване единствено на хуманитарна помощ”, обяви вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова след заседание на Националния съвет на партията.


 


Тя определи като “спекулативни твърдения”, че  правителството е решило да снабдява с оръжие украинската страна. В същото време в социалните мрежи се появи видеоклип,  в който военен кореспондент демонстрира боеприпаси за гранатомети (ВОГ) с българска маркировка.


 


Напомняме, че преди седмица държавната руска информационна агенция ТАСС съобщи, че при обстрел срещу Донецк украинската армия е използвала произведени в България гранатомети RHV-HEF, произведени в българския завод Арсенал.