19min.bg

Няма решение за хранилище за ядрени отпадъци у нас: Енергийният министър

Няма решение за изграждане на хранилище за погребване на ядрени отпадъци при нас, както и избрани терени, заяви енергийният министър Владимир Малинов в рамките на изслушването си в парламента. Той уточни, че за изграждането на такова депо са правени само предварителни проучвания на подходящи терени.

"Изводът от тези предварителни проучвания е, че България, по принцип, има подходящи геоложки условия в Северна България в мергелните масиви на мизийската плоча. Няма решения, нито на Министерство на енергетиката, нито на Министерския съвет за изграждането на дълбоко геоложко хранилище за съхранение на ядрени отпадъци. Към момента не са извършвани никакви полеви проучвания на конкретни площадки на територията на Република България", заяви Владимир Малинов и уточни, че съгласно приета стратегия, България трябва да изгради такова хранилище до 2050 година, като в противен случай не може да създава собствени ядрени мощности:

"България разчиташе дълго време на договор за съхранение и преработване на отработеното ядрено гориво в Руската федерация. Поради променената геополитическа среда – тази практика в момента обаче е невъзможна. В средносрочен план трябва да бъде изградено съответното хранилище на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и да бъде търсено устойчиво решение, което да бъде дълготрайно, за тяхното погребване".