19min.bg

Няма спиране по Турски поток


В Булгартрансгаз не е постъпвала информация от Газпром за евентуално спиране на подаването на газ и потенциални проблеми с доставките по Турски поток, съобщиха от Министерството на енергетиката. Коментарът е по повод на информацията, че Русия не може да поддържа износа на синьо гориво по трасето заради наложените ѝ западни санкции. Количествата на входната точка в България Странджа 2/Малочлар постъпват според предварителните заявки, уточниха от ведомството.


Относно риска от загуба на транзитните такси, които България получава от продължението на Турски поток, от Булгартрансгаз  заявиха, че те „се генерират на базата на резервиран капацитет на българската газопреносна мрежа“.


Напомняме, че проблемът с функционирането на Турски поток е, че нидерландското подразделение на руската държавната Газпром - South Stream Transport B.V., което е отговорно за оперирането на газопровода, загуби лиценза си след 17 септември т.г.


В писмо, изпратено до мениджърите на компанията от нейния шеф Олег Аксютин, се разпорежда всички дейности да бъдат незабавно прекратени. Включително и разговорите с всички западни доставчици.