19min.bg

Нямало е чума по добитъка: съдът

     Истината възтържествува! Ани Петрова от Болярово, която показа чутовна воля и не допусна стадото ѝ да бъде избито заради чумата, спечели финално съдебната битка. С решение Върховният административен съд (ВАС) се произнася, че заразата не е доказана, пише в. "Сега".


През есента на 2018 г. областното поделение на Агенцията по безопасност на храните регистрира две положителни проби в животновъдния обект на Ани и разпореди той да бъде заличен. Овцете трябваше да се умъртвят. Жената оспори пробите, не пусна ветеринарите, обикновени хора и БСП я подкрепиха.


Най-важната част от решението на ВАС гласи: "Не са изложени обективни факти, установяващи безспорното наличие на болестта по животните и съображенията за вземането на крайните мерки за преодоляването й. (...) В разглеждания казус липсват убедителни доказателства за развитието на болестта ЧДПЖ във времето в конкретния регион и степента на разпространение".


Съдът отчита, че свидетелските показания установяват добро здравословно състояние на стадото в различни етапи от периода юли - септември 2018 г. Пък и... представената справка от БАБХ показала, че 203 овце били живи впоследствие, включително двете с уж установена чума.