19min.bg

Нямаше да има скок на парното, ако не губехме 350 млн.лв. от азерски, за да плащаме за руски газ: Ил. Василев

Зависимостта ни от руски газ си остава рекордно висока след 11 г. „диверисфикация“:95%. С подобно равнище българската енергийна политика не може да не бъде продължение на руската, пише експосланикът ни в Москва Ил. Василев.
Драмата продължава и все повече скелети стърчат от гардероба. Изскачат стари дългове и на БЕХ по Южен поток: €100 млн., които Газпром отпусна преди 7 г. за Южен Поток България. Парите изчезнаха, но дългът ни остана
.
Преди пандемията, с помощта на ЕК, като част от нейното споразумение с Газпром, Булгаргаз подписа през февруари 2020 г., значителни промени към договора за доставки. Уж ЕК беше уредила да не плащаме и заема, но следа в двустранен план няма. Сега Газпром си иска парите.
Кремъл не прощава на българските политици, които се заиграват с политически сделки по схемата на царския Азиатски департамент след Освобождението: „корумпирайте политици, а те да карат народа да плаща“.
Ако питате къде отидоха парите от Южен поток – вижте колко са богати един бивш президент, едни бивши премиери, бивши министри, бивши депутати, бивши лидери на партии. Ситуацията се усложни рязко и във връзка с неприключващата сметка на Балкански-Турски поток.
Пътната карта изчезна, защото съдържаше преки доказателства за лъжите относно Балкански поток, като „наш“, като „транзитен“, нямаш „нищо общо с Турски поток“. ДАНС може да влезе и да извземе „пътната карта“ от Булгартрансгаз, но странно защо не го прави.
От гардероба на свързаната с Русия корупция изскачат и нови скелети, защото плащанията към руските и беларуските фирми в една значителна част са обезпечени от Газпромовски структури, които