19min.bg

Ние сме в капан, няма самолетни билети: Българка в Ливан

Започва подготовката за поетапна евакуация по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат Ливан, съобщиха от правителствената информационна служба. Разглеждат се възможностите и за други варианти за евакуация. Наши сънародници там се надяват да бъдат евакуирани още днес.

Първият самолет ще излети веднага щом има зелена светлина за това. Кога обаче - от Външното министрество запазват мълчание заради мерки за сигурност. С първия полет приоритетно се очаква да отпътуват семействата с деца. Към момента хората, които се очаква да пътуват, не са заявили нужда от настаняване, но въпреки това властите у нас са в готовност да съдействат. Междувременно продължават да се разглеждат и други варианти за евакуация на българи от Бейрут.

Българите в Ливан са направили група в социалните мрежи и оттам всеки получава актуална информация, разказва Анита Беро, която живее повече от 20 години там, предаде БНТ.

    "Всеки, който има някаква информация включва, показва. Днес сме по-добре. Всичко се задвижва по-скоро, по-бързо, днес е първият полет. За майки с деца и за възрастни хора...".

Благодарни са за бързата реакция на всички институции за извеждането им от Ливан. Казва, че там в момента има около 300-400 души, някои са заминали от първия ден, но в момента е доста трудно придвижването. Ще бъдат превозени към България с правителствения самолет.

    "Ние сме в капан. Много трудно може да се стигне до летището, няма самолетни билети. Вие сте ни спасението".

    "Не съм спала от дни. Страх. Нямаме бомбоубежища. Първото нещо, което правим е да се скриваме по-навътре в сградата. Не, че това може да помогне, но да не сме до прозорци".

Анита разказва, че багажът й е стегнат и всеки момент са готови да тръгнат. Не знае дали ще е в първата група, ще пътува с двете си деца - момчета на 17 и 19 г. Но мъжът й, който е ливанец остава, защото имат близки роднини, за които трябва да се погрижи.

Какво ви дава сила в тази ситуация?

    "Поддържат ме децата, които са покрай мене. Положително е това, че има хора, които мислят за всички нас, има място, където да отидем и сме все още живи и здрави. Сутрин се събуждаме и благодарим на Господа, че сме живи, че сме спасени".


 Израел няма да се съгласи на примирие с Ливан, освен ако не бъде създадена буферна зона по границата. Това заяви израелският външен министър Израел Кац. Коментарът му идва след изказването на Джо Байдън, че не бива да бъде допускано началото на пълномащабна война в региона. Очаква се Байдън да разговаря с Бенямин Нетаняху. Продължава и взаимният обстрел между Израел и Хизбула.