19min.bg

Нинова: Депутатските заплати да се намалят

„В ситуация, в която на улицата има десетки хиляди граждани, които протестират, да си увеличиш заплатата е неморално и абсолютно сбъркано поведение”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция на Позитано.


„Внасяме предложение депутатските заплати и тези на политическия елит да се намалят с 543 лв.”, обяви соцлидерката. Подобно скастряне би довело до реален спад в доходите на народните представители с 1080 лв., тъй като това би се отразило и на депутатските бонуси от 2/3 и 30% за комисии, смятани на база заплата. При средната сума сега от 7 хил. на месец слугите на народа могат да остана със 6 хил. лв. Целокупно това е спестяване на бюджетни средства в размер на близо 3 млн. лв. годишно.


Според Нинова сегашното увеличение от 543 лв. се е натрупано през последните 1,5 години на този парламент. „Това представлява 18% увеличение на доходите на депутатите“, подчерта соцлидерката.  Тя определи подобна тенденция като несправедлива и подчерта, че от БСП настояват за подобни поправки вече за трети път.