19min.bg

Нинова: Прокурор и спиране на сделката за ЧЕЗ

  БСП настоява за спиране на сделката за ЧЕЗ чрез всички възможни законови механизми. Това заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова, предаде Фокус. Тя обяви и че ще иска създаване на специална комисия за разглеждане на сделката в Народното събрание.


„Нашата позиция - БСП категорично се противопоставя на тази сделка, която е неясна, задкулисна. Не се знае кой е крайният купувач, кой финансира сделката и какво ще е бъдещето на дружеството. Правителството на Бойко Борисов принася в жертва 3 млн. българи. Нашата цел – да защитим тези хора и националния интерес и националната сигурност“, каза Нинова.


„Има мнения, че спирането е възможно. По наредба номер 3 за лицензиране на дейностите в енергетиката, чл. 92 и по Закона за енергетиката. При откриване на нова процедура нашата позиция е, че държавата трябва да участва на пазарен принцип наравно с други купувачи и да кандидатства за закупуването на ЧЕЗ“, заяви Нинова. „Имаме досието за приватизацията на ЧЕЗ и то заминава в прокуратурата”, категорична е соцлидерката.