19min.bg

Нито една държава в ЕС не подкрепя България за Македония


Българските претенции по македонския въпрос са посрещнати с неразбиране и учудване в Брюксел, пише авторитетният немски всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Европейските посланици не искат повече да натоварват процеса на присъединяване на Западните Балкани към ЕС с въпроси за идентичността. В ЕП се чудят защо страната ни не е изразила забележките си още през 2018 г., със същото правителство у нас, когато се решаваше спорът за името между Македония и Гърция.
  "Сега постоянният представител на България в ЕС Димитър Цанчев вече два пъти изнесе емоционални беседи на своите колеги относно факта, че преговорите за присъединяване към ЕС на С. Македония могат да започнат чак когато страната изпълни специалните условия на България. София иска македонците да признаят, че всъщност са били българи и че са говорили български език преди да станат независима нация чрез процес на историческа фалшификация", отбелязва FAZ.
   "Той обаче не е срещнал разбиране нито сред гърците, нито французите или холандците, които преди година блокираха началото на преговорите на С. Македония и Албания за присъединяване към ЕС", твърди германският всекидневник.
   "През август София обясни на своите партньори в ЕС във вербална нота и