19min.bg

Нюланд потвърди, че Западът е казал на Зеленский да се откаже от мирното споразумение

Киев се е консултирал със САЩ, Обединеното кралство и други съюзници по време на мирните преговори с Русия в Истанбул през 2022 г. и е бил уведомен, че представената сделка не е добра, заяви бившият заместник държавен секретар на САЩ Виктория Нюланд.

В интервю за руския журналист Михаил Зигар, бивш главен редактор на опозиционния новинарски канал „Дождь“, което беше излъчено в четвъртък, Нюланд беше помолена да коментира съобщенията, че мирният процес между Москва и Киев в края на март и началото на април 2022 г. се е провалил, след като тогавашният британски премиер Борис Джонсън е пътувал до Украйна и е казал на Владимир Зеленский да продължи да се бие.

„Сравнително късно украинците започнаха да искат съвет накъде отива това нещо и на нас, на британците, на другите стана ясно, че основното условие на [руския президент Владимир] Путин е погребано в приложението към този документ, по който те работят“, каза тя за сделката, обсъждана от руската и украинската делегации в най-големия град на Турция.

Предложеното споразумение включваше ограничения за видовете оръжия, които Киев можеше да притежава, в резултат на което Украйна „на практика щеше да бъде кастрирана като военна сила“, докато за Русия нямаше подобни ограничения, обясни бившият дипломат.


Пламен Валентинов