19min.bg

Норвежката енергийна компания завърши излизането си от Русия

Норвежката енергийна компания Equinor съобщава, че е приключила напълно изтеглянето си от Русия.



През май Equinor обяви плановете си да се оттегли от четири съвместни предприятия с руската петролна компания Роснефт и да напусне едно петролно находище - проекта Харяга.



Излизането е приключило и "няма останали активи или проекти в Русия", заяви Equinor.


Според Ройтерс това е първата голяма западна петролна компания, която се оттегля изцяло от Русия.



Други големи компании като ExxonMobil, BP, Shell и френската TotalEnergies се ангажираха да се изтеглят от страната или да спрат инвестициите си, но все още са в процес на завършване на излизането си.



През май Shell обяви продажбата на руския си бизнес със смазочни материали и енергия на дребно, но заяви, че все още е в процес на постепенно закриване на другите си руски предприятия.


През февруари BP заяви, че ще напусне своя дял от 19,75% в Роснефт, но заяви, че санкциите и руските правила означават, че все още не е успяла да продаде акциите си.



TotalEnergies е продала някои от руските си петролни полета, но твърди, че сделките няма да приключат преди края на септември.



ExxonMobil също така очерта плановете си да прекрати дейността си в енергийния проект Сахалин-1 и заяви, че повече няма да инвестира в нови разработки в Русия.