19min.bg

Нотариусите: Да се отмени мораториумът за придобиване по давност на държавни и общински имоти

Мораториумът за придобиване по давност на държавни и общински имоти е въведен с напълно погрешни мотиви и създава противоконституционна привилегия. Това заявява Нотариалната камара пред Конституционния съд (КС), предаде news.lex.bg.

Нотариусите изцяло подкрепят искането на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) мораториумът да бъде „отменен“  като противоконституционен и излагат и собствена аргументация в тази насока.

Както „Лекс“ писа, ВАдС атакува в КС продължаващия вече 15 години мораториум за придобиване по давност на държавни и общински имоти в Закона за собствеността (ЗС). Той беше въведен през 1996 г. и оттогава непрекъснато бива удължаван, като последно това стана през 2018 г. с обещанието, че привилегията за държавата и общините ще отпадне от 2023 г.

На това отгоре последното удължаване беше направено със задна дата – изменението в Закона за собствеността, с което беше регламентирано, беше прието през януари 2018 г., но влезе в сила от 31 декември 2017 г. А миналата година обхватът на мораториума беше разширен и защитата от придобиване по давност се разпростря и над училищни имоти.

Атакуваният пред КС §1 от ЗС, за който и адвокатите, и нотариусите, твърдят, че трябва да бъде отменен, гласи: „Давността за придобиване на имоти – частна държавна или общинска собственост спира да тече до 31 декември 2022 г., включително за придобиване на земеделски земи, които са собственост или