19min.bg

Нов К19 план: МЗ

Министерство на здравеопазването (МЗ) представи Национален план за борба с коронавируса при следваща вълна. Той бе  огласен от екипа на ведомството и министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Планът се основава на няколко принципа - анализ и оценка на рисковете, епидемиология, оценка на налични ресурси на здравната система.


При следваща вълна на коронавирус се предвиждат мерки по области и според цветова гама. Степените на заразяване на населението в четири зони - зелена, оранжева, червена и тъмно червена, в която се попада в зависимост от броя на заразените лица на база 14-дневната заболеваемост на 100 000 души, процента на пробите и броя на заетите болнични легла. В момента страната ни се намира в зелената зона.


Планът ще бъде предложен за одобрение на новото правителство, като парите, които са необходими да бъде изпълнен, са над половин милиард лева от държавния бюджет. Целта на плана на МЗ е да се организира процесът по лекуване, приемане в болница на пациенти, организация на Спешната помощ, зареждане с лекарства и предприемане на мерки според заболеваемостта от коронавирус на национално ниво. Нещо, което липсваше при НОЩ при предишните вълни и това доведе до челните ни места по смъртност.


Цветови зони виж ТУК!