19min.bg

Нов кръвен тест открива 10 вида рак години преди човек да се разболее

  Нов кръвен тест открива 10 различни вида рак години преди човек да се разболее, пише DailyMail.bg. Учените от Cleveland Clinic в Охайо твърдят, че тестът може да установи ранните признаци на болестта, включително при рак на гърдата, яйчниците, червата и белите дробове. Той работи, като събира фрагменти от ДНК, освободени в кръвта, от бързо растящите туморни клетки.


В проучване с повече от 1400 души тестът постига до 90% точност. Сред четирима здрави пациенти, които са показали положителен резултат, две жени са диагностицирани с рак на яйчниците и ендометриума само няколко месеца по-късно.


 Резултатите от проучването ще бъдат представени на годишната конференция на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго. Надеждите са тестът да бъде на масово разположение в рамките на 5- 10 години.


Повечето ракови заболявания се откриват в късен етап, но тази" течна биопсия" дава възможност те да бъдат намерени месеци или години, преди някой да развие симптоми.


Най-голям точност показват изследванията за рак на яйчниците и панкреаса, като диагностицират  80-90% от хората с тези заболявания.


Четири от петима души успешно са диагностицирани с рак на черния дроб и жлъчния мехур.


За лимфома на кръвта и миелома точността е 73-77%, докато правилно диагностицира 2/3 от хората с рак на червата.


Резултатите за тройно-негативен рак на гърдата са с 58% точност, а за рака на белите дробове, хранопровода и този на главата и шията с повече от 50% точност.


Той по- трудно открива тумори в стомаха, рака на матката и на простатата.