19min.bg

Нов ляв проект, ако БСП не се промени: Йончева


“Ако БСП не намери
  силата да се промени, възможно е да се появи нов проект”, заяви в ефира на TV1 евродепутатът от ПЕС Елена Йончева. “Левицата в България има потенциал и трябва да се стреми да е първа политическа сила. Не може най-бедната държава в Европа да има най-слабата лява партия”, категорична бе тя.


 


“Дълго време очаквах, че в самата БСП ще се натрупа достатъчно критична маса, за да се промени. Очаквах, че на конгреса ще се тръгне към избор на нов председател, защото с оставката си Корнелия Нинова напусна този пост. Конгресът се оказа срамен и режисиран. БСП се е запътила към превръщането си в маргинална партия”, посочи евродепутатът.


 


“Все още няма отговор на най-важния въпрос - защо БСП изгуби доверието на близо 800 000 избиратели. За мен председателят не трябва са крие зад колективната отговорност”, категорична бе тя.


 


„Нинова подмени важните теми за доходите, за достъпното здравеопазване, за неравенството, за прогресивното данъчно облагане, за икономиката с добавена стойност с изкуствени въпроси като този за джендъризма”, констатира Йончева. И посочи, че повечето леви избиратели не повярваха, че БСП действително се бори срещу корупцията.