19min.bg

Нов скандал с избора на патриарх

Нов скандал избухна около избора за нов български патриарх след внесена жалба във Върховния административен съд (ВАС), предаде БНР. Обществото „Приятели на православието” внесе в сряда жалба във ВАС, с която обжалва избора на митрополитската тройка, направен миналия уикенд.


С този акт на гражданското сдружение практически се спира провеждането на Патриаршеския църковно избирателен събор, насрочен за 24 февруари. От гражданското сдружение настояват за нов избор на митрополитска тройка и за спазването на Устава на Българската православна църква (БПЦ).


Проверка на юристи показа, че вчера не е депозирана жалба във Върховния административен съд срещу избора на тримата кандидати за патриарх, съобщи Двери. Такава жалба не е подадена нито в Административния съд на София-град, нито в Софийски градски съд. Има голяма вероятност новината за внасянето на този документ да е провокация, която да привлече вниманието върху планирания за днес митинг пред синодалната палата, в който организаторите са обещали да съберат 400 души, твърди Двери.


Патриаршеският избирателен църковен събор (ПИЦС) ще бъде проведен на 24 февруари т.г., неделя, и на него ще бъде избран Предстоятел на Българската православна църква – Светейши Патриарх Български и митрополит Софийски, пише на страницата на Светия синод. Съобщението е във връзка с информацията, че няма да се проведе Патриаршеският избирателен църковен събор (ПИЦС) по повод подаден от група хора, неизвестни на църковната общественост, иск до Върховния административен съд за отмяна на насрочения Избирателен събор.


От Синода призовават всички избрани членове-делегати да се явят на Събора.