19min.bg

Нов стадион ЦСКА в парка значи ликвидиране на зеленината от Канала до ТВ Кулата: арх. Е. Коцев

01/05



Снощи се проведе обществено обсъждане на новия план за Борисовата градина, който стана повод за 3000 възражения на софиянци поради потенциалната опасност модернизирането на стадиона на ЦСКА и на къпалнята Мария Луиза да доведат до плячкосване на парка за сметка на частни паркинги и строежи, каквито според проекта могат да бъдат допуснати на безценната територия.


 


По темата, свързана с потенциала за ново строителство, и с ефекта на свързания с него автомобилен трафик в Борисовата градина Дневник публикува сравнителния анализ на арх. Емил Коцев.


 


Роден през 1950 г. в София, който препечатваме.
Завършил е архитектура във ВИАС (днес УАСГ). Напуска България през лятото на 1989 г. и след престой от 17 месеца в бежански лагер в Австрия заминава за Канада, където живее със семейството си. Там специализира Морфология на градската структура и се заминава с научна работа по специалността в Университета Лавал, Квебек:




Достъпността е качество, което всяка обществена сграда трябва да притежава. Тя гарантира пълноценното й функциониране и един от факторите, който я осигурява, е броят на местата за паркиране, които тя притежава, да съответстват на необходимите. Той се определя с помощта на нормативна наредба с международно приложение, но в България нейните изисквания често не се спазват.


Пример за това е спортната зала Арена Армеец. Нейният капацитет е от 12 000 до 17 хил. зрители и според наредбата би трябвало да разполага минимум с 2091 паркоместа, а тя има 887. При това 231 от тях са разпръснати из близките улици.


Първа и непосредствена жертва на увредената достъпност на залата са нейните посетители. Всяко събитие, на което те присъстват, е съпроводено от лутане в търсене на свободно место за паркиране, безредици около и пред нея и ред други изпитания.


Но броят на тези хора е нищожен в сравнение с този на стотиците хиляди, които не са част от публиката, но също са жертви на хаоса.

Задръстените с автомобили близки улици, редуцираното движение по трансформирания в паркинг бул. Асен Йорданов и екстремно претовареният и объркан обществен транспорт лишават тези хора от законното им право на свободно придвижване.



И всичко това е следствие от действията на бившия премиер на България, Борисов. Обладан от манията да е всенароден любимец - може би и от нещо друго, още с встъпването си в длъжност през 2009 г. той наложи на строителите на залата ултимативното си изискване цената й да бъде намалена.

За да го изпълнят, те редуцираха обема на залата, като елиминираха част от подземните й нива, с разположените в тях паркинги, без да ги компенсират с други. В резултат на това София се сдоби с една непоправимо осакатена спортна зала и множество други проблеми.


Интересите на държавата също бяха засегнати. 17-те млн. лв., обявени за спестени след намесата на Борисов, изчезнаха в нечие чекмедже. След ред доплащания в процеса на строителството крайната цена на залата дори надхвърли с един милион първоначално заложената: 107 млн. лв.