19min.bg

Нов строеж – само с паркинг

Строителството на нови сгради да се разрешава, само ако с инвестиционните проекти се осигуряват необходимите места за паркиране в границите на урегулирания поземлен имот. Това е една от промените в Закона за устройството на територията, приети от правителството вчера. С тях се забранява също промяната в предназначението на паркинги и гаражи. С допълнение в закона ще се забрани и промяната в предназначението на подземните и надземните паркинги и гаражи в съществуващите сгради. Целта е подпомагане на организацията за паркиране и движението в големите градове.


Отпада изискването за одобряване на инвестиционните проекти от главния архитект, областния управител или министъра на регионалното развитие и благоустройството. Те ще ги съгласуват, след като се извърши проверка на съответствието им с предвижданията на подробния устройствен план, правилата и нормативите за застрояване.


Прецизират се изискванията за разстоянието между жилищните сгради. В момента то трябва да е по-голямо или равно на височината на жилищните сгради през улица. Предложението е разстоянието да бъде по-голямо или равно на височината на постройката, разположена откъм по-благоприятната посока за осветяване от слънцето.