19min.bg

Нов трус люля Иран

Преди ден жителите на северозападния ирански район Източен Азербайджан отново изпитаха мощта на земята, когато тя за пореден път се разлюля под краката им, този път с магнитуд 5 по Рихтер. Вероятно това е един от вторичните трусове, които се случват, докато земята се успокои. Припомняме, че на 11 август мощно земетресение с 6.4 по Рихтер и последвал след 10 минути трус от 6.2  по Рихтер, разруши множество постройки в предимно селския район, рани хиляди и уби повече от 300 души. Това е едно от най-силните природни бедствия сполетявал Иран за последното десетилетие.  


Общо 110 села бяха с разрушения. Повече от 16 хиляди души останаха без дом. За последният трус не се съобщава за жертви или ранени хора, както и разрушения.


Като цяло Иран се намира на една от най-сеизмичните зони в света. Припомняме, че най-смъртоносното земетресение в страната се е случило през юни 1990 година, когато 7.7 по Рихтер доведе до смъртта на 37 хиляди души и остави над 100 хиляди ранени в северозападните провинции Гилан и Занджан. Унищожи 27 града и около 1870 села.