19min.bg

Нова война до нас след кюрдския референдум?

Нова война недалеч от България може да избухне заради кюрдския референдум. Въпреки молбите, включително и от покровителстващия го Вашинтон, лидерът на иракски Кюрдистан Барзани не отмени допитването. Срещу евентуално създаване на независима държава са всички държави в района, особено Турция, тъй като кюрди има навсякъде, а претенциите им са в 2-3 пъти повече от реалистичното разпределение на населението от този етнос върху определена територия.


Наблюдателите очакват обединение на Ердоган, който приема всички организации на този народ като терористични, с правителствата на Иран, Ирак и Сирия срещу кюрдите. Основна тяхна опора пък е Държавата Израел, която има интерес от всяване на раздор сред арабите и персийците, тъкмо пообединени в обща битка срещу Ислямска държава, която е почти унищожена.


Иракският вицепрезидент Нури Камел Мохаммед Хасан ал-Малики даде гласност на опасенията и готовността на заплашените от разширяване на кюрдската независимост околни страни, като заяви: „Нямаме нужда от нов Израел в Близкия Изток”. По този начин той хем освети основния поддръжник на идеята, хем насъска срещу евентуален успех на референдума всички мюсюлмани, независимо от протоворечията между шиитите като самия него и сунитите като Ердоган например.


Всичко това обяснява и факта, че българските оръжейни заводи имат поръчки до 2022 г., независимо от намаляването на интензивността на войната в Сирия, където 87% от територията е освободена от правителствената армия.


Напомняме също, че въпреки липсата на официален статут, т.нар. президент на Иракски Кюрдистан Барзани беше на посещение в България, където бе приет лично от премиера Борисов, комуто изрази благодарности. Българската страна се опита да скрие посещението, но депутатката Елена Йончева извади информация за него от официалните медии на кюрдите.