19min.bg

Новият главсек на МинЗдрав е ГЕРБ-ов кандидат - депутат

“15-ият от листата на ГЕРБ-СДС за Пловдив - град е новият главен секретар на Министерството на здравеопазването”, съобщи ексдепутатът от същия избирателен район в двата къси парламента, а преди това в дългия 2005-2009 г. и ексевродепутат Мария Капон от Ние идваме.


 


Става дума за Георги Липчев, който очевидно няма никаква връзка със здравната сфера. За него се знае, че е юрист със специализации по международно право и международни отношения. Бил е и главен експерт Министерството на икономиката при ГЕРБ.


 


Липчев вече фигурира в сайта на Министерството на здравеопазването, като снимката, с която той е представен е същата, използвана в предизборната му кампания. Любопитен факт е, че след като не става депутат на предходния вот, Липчев се урежда като шеф на кабинета на министъра на финансите в Янев 2.


 


Напомняме, че постът на главен секретар на МЗ е ключов за цялата система, тъй като това е де юре и де факто ръководителят на цялата медицинска администрация в държавата, в това число отговорникът кой да бъде директор и кой да влиза в борда на всяка болница.


 


Именно главният секретар е "шапката" и на държавните поръчки, които пък назначените по върховете кадри раздават, а тази година в системата ще има повече от 5,5 млрд.лв. според неприетия още бюджет.
Публична тайна е, че поне 25% от тези пари досега