19min.bg

Новият по-заразен щам Делта + на 180 км от България

Новият по-заразен щам на коронавируса Делта AY.4.2, за краткост наричан Делта плюс е съвсем близо до България. Момче на 11 години от Молдова, на 180 км от Силистра, е идентифицирано като негов приносител от израелските здравни власти още на летището, които го докладваха за света.
По-рано британските учени алармираха, че новият вариант е и на Острова, като изследванията показват, че е 10-15% по-заразен от Делта. Т.нар. индийски щам на коронавируса вече има 56 мутации и тази е най-опасната.
Тя е и най-острата на коронавирус19 изобщо, свидетелства проф. Франсоа Баллу - директор на института по инфекциозни болести, епидемиология, микробиология и генетика на Юнивърсити Колидж Лондон, на снимката.

Според него засега малко случаи са установени в САЩ, в Дания, както и във Великобритания, където изглежда най-разпространен. В момента той ангажира около 2% от случаите, но бързото му разпространение може да доведе до нова вълнА на К19. Израелските и английските учени твърдят, че според първоначалните изследвания действащите в момента ваксини - РНК и традиционни, осигуряват защита срещу този вид зараза, който медиите навън за краткост наричат Делта +.


Кирил Пламенов