19min.bg

Новите партии в парламента искат мащабна ревизия на Борисов 3

Искане за мащабна ревизия на управлението на Бойко Борисов внесоха в деловодството на Народното събрание парламентарните групи на "Изправи се! Мутри, вън" и "Има такъв народ" . Това става ясно от проекторешението им, което "Дневник" видя. То е вписано и като първа точка в дневния ред на парламента за петък сутринта.

Документът предвижда създаване на временна комисия за срок от 3 месеца "за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 4 години".

Депутатите от "Демократична България" не са се подписали, но ще подкрепят искането в зала, каза съпредседателят на коалицията Христо Иванов за "Дневник".

Задачите, които си поставя бъдещата комисия, са наистина необятни и не е ясно как ще бъдат проверени всички посочени обекти. Само тяхното изброяване заема няколко страници, а подробното им проучване за 3 месеца изглежда почти непосилна задача.

Държавни дружества и държавни институции по списък

Сред планираните за основна ревизия са държавните дружества от ранга на "Автомагистрали" ЕАД - компанията, която получи милиарди, за да строи скоростните пътища без обществени поръчки, държавният ВиК холдинг и държавната петролна компания, също създадени в разрез с принципите на пазарната икономика. Също и Българският енергиен холдинг, "АЕЦ Козлодуй", Националната електрическа компания, Електроенергийният системен оператор, тецовете "Марица", "Булгаргаз" ЕАД, "Булгартрансгаз" и други.

Вносителите искат и пълна проверка на безплатното за някои граждани, но излязло скъпо за данъкоплатците като цяло саниране на панелни жилищни блокове с пари от държавния бюджет и с европейски средства.

Планира се и контрол на това как са сключвани и изпълнявани концесионните договори и големите обществени поръчки, също и участията на офшорни дружества в усвояването на публични средства.

Ревизията не спира до тук. Ще се проверява дейността на Националния осигурителен институт, на здравната каса, Сребърния фонд, пенсионните дружества, търговските аташета, Фонда за пътна безопасност към МВР.