19min.bg

Новите вакси-колонизатори и защо ЕС не е сред тях, г-жо Габриел?

01/02

„Новите колонизатори”, нарекоха неколкократно в авторитетното политическо предаване 7 истории на първи канал на италианската държавна телевизия РАИ 5-те държави, които продават / налагат своите ваксини на света. Ние бихме ги нарекли НОВИТЕ ИМПЕРИИ и ПОБЕДИТЕЛИТЕ В ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА.
Интересно е, че те са същите като победителите във Втората световна война, но с едно изключение: заедно със САЩ, Русия, Китай и Великобритания, сега в клуба на големите влиза Индия вместо Франция или – нека да си го кажем направо - Европейския съюз.

Къде е ЕС? Защо той не можа да разпространи ваксина? Защо при стотиците милиарди средства в ресора наука, иновации, технологии, образование, който е управляван от българския еврокомисар Мария Габриел, не беше лансирана европейска ваксина? Защо не Байер или друг от еврогигантите във фармацията, а Пфайзер стана повелителят на разработената от немската Бионтех ваксина? И цял свят я нарича на американската компания, която – по ирония на съдбата – е с име с корен от Германия. Щатите вземат и милиардите от нея – според прогнозите на фирмата - поне 15 000 000 000 долара само тази година. Което е 25% от целия й бизнес.
Защо се стигна до положението „мене ме нема в целата схема”, в което ЕС изпадна, при положение, че той изостава с невероятно бързи крачки вече не само от САЩ и Китай, но и от Русия и Индия в областта на изкуствения интелект, както и на огромната част от новите технологии и прилагането им на практика? Това е важният въпрос.
Иначе пиар-войната, за която всички говорят си е факт! Да, първата руска ваксина се