19min.bg

Ново дело по случая Стависки 3 години след катастрофата

Точно три години след катастрофата, в която пияният световен шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки уби момче и изпрати в кома Мануела Горсова, нещата изглеждат по удивителен начин. Жертвата все още бере душа. А адвокатът, измъкнал сух убиеца, бе награден за хумаността си с депутатско кресло. Явор Нотев е “народен представител” от Атака. Кого представлява той в парламента срещу 5000 лв. месечно от джоба на обеднелия данъкоплатец? Убийците ли, пита в днешния си брой вестник Супер 19’!


На 5 август 2007 година Стависки, пил и с превишена скорост, блъска с джипа си Хамър две коли. От раните си на път за болницата почина 24-годишният шофьор на Хондата Петър Петров, а Мануела Горсова вече три години е в състояние на будна кома, информира news.bg.   


Родителите на пострадалата така и не могат да си обяснят защо първият им защитник не ги е посъветвал да предявят иск към застрахователя на Максим Стависки. Сега обаче вече има такъв, но пък делото срещу компанията Дженерали, чието първо заседание бе на 9 юни, е отложено за 20 октомври. Застрахователната компания е пожелала Стависки да бъде призован. Посочен е обаче адрес, на който фигуристът не може да бъде открит и съдът не дава ход на делото. Не са виждали очите на Максим и не са го чували повече от 2 години.


Таванът за Гражданска отговорност е 1,2 млн. лв., колкото максимално могат да получат родителите. Почти 21-годишната им дъщеря, която още е на ръба на живота, е подложена на грижи, които струват 6 000 лева на месец. Максималната сума би осигурила терапия задвадесетина години.


Мануела вече е лишена от 200 лв. на месец, които държавата й е плащала като на всеки друг човек с нужда от личен асистент. Причината е преместването от Велико Търново в София на семейството. Кръгът е омагьосан, защото поддържането на живота на момичето няма как да стане далеч от столицата, където се намира неврохирургията на ВМА. Кметът на район Триадица е предоставил апартамент на фамилията. Квартирата е обзаведена с помощта на Влади Въргала и Петър Христов, пише още news.bg. Пред сайта майката на Мануела – Диана, споделя: “Срещу Красимир имаше 14-15 дела (процесът срещу бащата, обвинен, че е разходвал пари от сметката на Мануела, б.р.), през две седмици беше в съда, а сега отлагат това дело с близо шест месеца... Как става това, цинично е”.