19min.bg

Новото правителство ще разплати 1.4 млрд. лв

Новото правителство започва работа с ангажимент да разплати 1.4 млрд. лв., посочи новият премиер Пламен Орешарски. Той каза, че се е запознал с данни, според които картината в България е много по-мрачна, отколкото разкриват официалните статистически данни, и обеща да обяви какво е реалното състояние на икономиката до дни.


”Имам надежди, че можем да се поберем в регламентирания по закон дефицит. Ще засилим приходната част, но приходите очевидно няма да се изпълнят,” каза още Орешарски .


Новият премиер обаче потвърди ангажимента си да спре пенсионната реформа, започната от ГЕРБ, като замрази увеличението на пенсионната възраст. Европейската комисия обаче препоръчва на България точно обратното.


”Между плана ”Орешарски” и препоръките на ЕК има само едно несъответствие. Част от препоръките дори са много близки и по формулировки. Рационалният подход е рационален и той не може да се прояви по много различни начини” , посочи премиерът.


Относно назначението на Цветлин Йовчев начело на МВР Орешарски заяви, че е поел риск да бъде обвинен, че в кабинета си има човек, близък до ГЕРБ.


”Това е знак, че в това министерство ще надделява професионализма”,  каза Орешарски.