19min.media

НС остави санкциите срещу Русия

НС няма да иска официално отмяна на санкции на ЕС към Русия, решиха депутатите, след като с 60 гласа "против" и 51 "въздържали се" отхвърлиха проекторешение за това, внесено от БСП. Подкрепиха го обаче 82-ма депутати от Левицата, 1 от ОП, 7 от Воля и 4 от Атака.


Лидерът на червените Корнелия Нинова настоя страната ни да има собствена позиция за санкциите срещу Руската Федерация.


„Над 60 % от българите искат отмяна на санкциите срещу Русия”, подчерта  депутатът от БСП Антон Кутев.  „В този им вид санкциите, наложени през 2014 г., не са ефективни и не са добра форма на общуване, за Европа те стават тежко проблематични”, обясни соцдепутатът. И допълни, че темата е в дневния ред на ЕП, а ЕС за пореден път премисля дали трябва да продължат.


„Санкциите вредят в същата степен на Европа, както вредят и на Русия. Отмяната е важна от гледна точка на българския интерес. В контекста на Турски и Балкански поток имаме интерес и трябва да търсим отношения с Русия”, допълни той.


 „Отпадането на санкциите ще разреши отпадането на едно неравновесие в ЕС, защото част от големите страни в съюза заобикаляли тези санкции и търгували с Русия”, напомни депутатът от БСП Александър Симов.


„Премиерът също говори за голямо лицемерие в ЕС по този въпрос”, каза още Симов.