19min.bg

НС отхвърли кандидатурата на Габровски за премиер

Народното събрание отхвърли кандидатурата на проф. Николай Габровски за премиер, издигната с първия мандат на ГЕРБ-СДС. За номинацията му гласуваха 113 депутати - 67 от ГЕРБ/ СДС, 35 от ДПС и 11 от БВ, против - 125, 0- въздържали се.


По правилник, когато кандидатът за премиер не е одобрен от Народното събрание, следващите две решения - за структура и състав на кабинета, не се гласуват.


"Силно съм притеснен от това, което чух днес. Партиите се държат като в предизборна кампания. Така и не разбрах какво не харесвате на предложените седем точки. Нямаше аргументи против тях, всички са съгласни, че те са добри за България, но няма да подкрепят правителството. Не чух нито дума срещу професионализма на хората, но сме против тях. Програмата е добра, но не подкрепяме състава. Надскочете тясно партийния егоцентризъм. Ако няма правителство ще губим пари от Плана за възстановяване и европрограмите. Обърнете се към разума и спокойствието и подкрепете правителството", каза преди гласуването Габровски.