19min.bg

НС отхвърли ветото на Плевнелиев върху МВР закона

Депутатите отхвърлиха поредното вето на президента Росен Плевнелиев върху върнатия за повторно обсъждане Закон за Министерството на вътрешните работи.



След цяла сутрин спорове и обиди  напълно единодушно народните избраници от БСП, ДПС и "Атака" гласуваха "За" повторното приемане на промените в Закона за МВР.



Дори и след поисканото прегласуване от ГЕРБ ветото на държавния глава падна със 126 гласа "За", 74 гласа "против", които дойдоха само от страна на опозицията и нито един въздържал се народен избраник.



Промените в Наказателния кодекс така и не бяха включени в днешната работна програма на Народното събрание, дори и след желанието за това от страна на ГЕРБ и ДПС.



Няколко пъти опозицията се опита да убеди депутатите да се захванат с измененията в Наказателния кодекс, като ДСП също поискаха разглеждането им. Третите по сила в парламента обаче поставиха условие тези дебати да бъдат след персоналните промени в кабинета "Орешарски", които парламентът трябва да разгледа днес.



"Измененията в Наказателния кодекс не са разменна монета за евтини пазарлъци", се обърна все пак председателят на правната комисия Четин Казак към депутатите от опозицията и добави: "Ако имахте искрена позиция, нямаше да искате вкарване на точката в дневния ред, а после да сте готови да я отказвате".



Крайният резултат обаче бе, че мнозинството в пленарна зала не прие дебатите за промените в Наказателния кодекс да се включат в дневния ред на НС.