19min.bg

НС отказа да изслуша Борисов за мафията

   Парламентът отхвърли предложението на БСП за изслушване на премиера Бойко Борисов за сигурността на гражданите, предаде Фокус. „За“ него гласуваха 100 народни представители, „против“ – 69 и „въздържали се“ – 38, с което то бе отхвърлено.


  Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев коментира встъпителните думи на Цвета Караянчева от парламентарната трибуна, която каза, че в парламента не е място за проповеди.


 „Потресен съм от това, което казахте, че едва ли не тук не трябва да правим проповеди, ние тук сме народни представители и защитаваме българските национални интереси. Вашите встъпителни думи бяха неуместни. Ние не сме виновни, че има 9 протеста“, каза Стойнев.


 По думите му всички граждански недоволства са свързани с разпада на институциите, на държавността и това касае част от националната ни сигурност.


 „Министър-председателят е отговорен за националната сигурност, затова нашата парламентарна група го кани тук спокойно, смирено да дойде и да обясни каква е ситуацията в страната“, заяви Драгомир Стойнев.


 Той поиска още премиерът да обясни конкретните стъпки за защита на сигурността, защото хората са уплашени.


Възражението ми касае необходимостта от изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента точно в днешния ден при положение, че Комисията по вътрешен ред и сигурност е насрочила изслушване на политическото ръководство на Министерство на вътрешните работи, включително и с участие на главния прокурор и прокурора на СГП. Това каза председателят на правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов в отговор на искането на БСП за изслушване на премиера в парламента.


„Компетентните комисии ще съберат съотносимите факти и обстоятелства и при необходимост от продължаващ дебат предполагам, че тогава би възникнало основание за изслушване“, заяви той.


 „На всички ни е известно, че се състоя заседание на КСНС, където цялата публика разбра за дебатите и изнесените доклади, за позициите на парламентарно представените партии“, посочи депутатът.