19min.bg

НС прие договора за 5,2 млрд. долара за информационна система за F16


Със 146 гласа "за" Народното събрание подкрепи окончателно договора за придобиване на мултифункционална система за обмен на информация, предаде БНР. С придобиването на терминалите се цели да се постигне желаното ниво на ситуационна осведоменост, което е важно за осигуряване на условия за използване пълните технически и оперативни възможности на новите бойни самолети Ф-16, Block 70.

Договорът е на стойност над 5,2 млрд. долара, а срокът за валидност на офертата вече изтече на 29 юни.

Предложената от американска страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит от близо 82 милиона долара и разсрочено плащане на тримесечни вноски в периода от 2023 до 2029 година.

Против законопроекта за ратифициране на международния договор за „Придобиване на Мултифункционална система за обмен на информация" гласуваха от "Възраждане" и БСП.

Според депутата от "Възраждане" Николай Дренчев, който единствен се изказа по законопроекта, параметрите на договора са неизгодни за страната ни:

"Нищо не налага неговото засекретяване, освен желанието да скрием от българските данъкоплатци mо какъв начин Народното събрание, през бюджета на Министерство на отбраната, харчи средства, които не допринасят в необходимия обем за изпълнение на основната задача, а именно - повишаване на бойните способности".