19min.bg

НС ще упражнява контрол върху новия антикорупционен орган

 Народното събрание ще осъществява контрол върху дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това сочат приетите на второ четене текстове от Антикорупционния закон от депутатите, предава „Фокус".


Вчера парламентът прие да бъде съставен нов антикорупционен орган, като председателят му да бъде назначаван именно от Народното събрание. Сега бе решено, че органът на законодателната власт ще упражнява - и по какъв начин, контрола върху бъдещия председател, неговите заместници и членове на комисия, управляващи структурата.


Членовете на Комисията ще бъдат задължени при покана да се явят в Народното събрание, за да предоставят информация. Комисията ежегодно до 31 март ще представя в парламента доклад от дейността си. В същия срок докладът ще се предоставя и на президента, и на Министерски съвет, ще се публикува и на интернет страницата на Комисията.


Секретарят на ПГ на БСП Филип Попов заяви: „Предвид начина на назначаване и възможността за освобождаване на членовете на Комисията контролът на Народното събрание се обезсмисля".


В отговор депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов посочи: „Това е поредното абсурдно твърдение на опозицията. И 1/5 народни представители могат да искат предсрочното освобождаване на член на комисията". „Опозицията във всеки един момент може „да иска главата" на всеки член, това е демократично и не е инструмент в полза на управляващите", коментира той.